Posvícenské hnětýnky v Cukrárně Pod zámkem

14.10.2010 09:25

 

Posvícení – oslava hojnosti a kostela

 

     Městským lidem se při slově „posvícení“ vybaví jen venkovská tradice, spojená s přejídáním. Pro naše předky však mělo hluboký význam.

     Podle pověstí slavil posvícení poprvé král Šalamoun u příležitostí zasvěcení ( posvěcení ) nového chrámu. Uspořádal tedy hostinu, jíž dalo jméno právě vysvěcení svatostánku.

     Středověk, spojený s křesťanskou vírou tuto tradici vděčně přebral. Dostavba kostela byla totiž vždy mimořádnou událostí pro celou vesnici. Lidé věnovali místnímu kostelu mnoho peněz a dřiny, protože se stal kulturním a společenským centrem obce a rázem vyzvedl její význam. Po celou dobu středověku a velkou část věku nového bylo tedy „posvěcení“ událostí opravdu vyjímečnou.

      A protože se slavilo v každé farnosti v jinou dobu, lidé navštěvovali posvícení konaná v jiných obcích, aby navštívili přátele

a příbuzné, dobře pojedli a odpočinuli si od práce. Lidé se bavili, pracovní morálka trpěla. A tak císař František Josef II. sjednotil oslavy v celé zemi tím, že nařídil slavit posvícení třetí neděli v říjnu, po svátku svatého Havla. Tentokrát se však monarcha trochu přepočítal: poslušní poddaní sice přijali nařízení s nadšením a „císařské hody“ neboli „havelské posvícení“ důkladně oslavili, svá místní posvícení ovšem zachovali...

      Posvícení totiž patřilo k nejoblíbenějším svátkům, jímž venkované zároveň oslavovali ukončení polních prací. V tomto období již byl nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky na povidla a vykrmené husy na pekáč, zkrátka ideální doba na pořádnou hostinu. Navíc se blížil advent a s ním dlouhý půst, takže si naši předkové pořádně užívali všeho, čeho měli málo po celý zbylý rok.

 

 Hnětýnky ( mětýnky, hnětánky, hnětenky, křehotinky ... )

 

        Hnětýnky, tak jak je máme na mysli dnes, jsou sváteční pečivo z dobrého koláčového těsta přidáním většího množství másla a cukru. Hnětýnky z třeného těsta, litého do formiček, jsou vlastně nejmladší variantou tohoto svátečního pečiva. Původní hnětýnky se pekly z těsta kynutého, neboť znalost přípravy piškotového nebo třeného těsta se na vesnici dostala z městských nebo panských domácností později.

       Z piškotového těsta se hnětýnky začaly péct v plechových formičkách s vroubkatým okrajem, jinde se vykrajovaly tvary ze syrového těsta plechovými vykrajovátky, opět nejvíce z kruhu s vroubkovatým okrajem, nebo ve tvaru srdce. Po upečení se vrstvily dva nebo tři tvary na sebe, zdobily polevou a cukrovými ozdobami.  

Vyhledávání

Kontakt

Cukrárna Pod zámkem Pivovarská 120
385 01 Vimperk
telefon 388 320 764
mobil 728 396 080, 722 677 927

Otevírací doba

  PONDĚLÍ        

zavřeno

  ÚTERÝ

8.30 hod - 18.00 hod

  STŘEDA

8.30 hod - 18.00 hod

  ČTVRTEK

8.30 hod - 18.00 hod

  PÁTEK

8.30 hod - 18.00 hod 

  SOBOTA

9.00 hod - 18.00 hod

  NEDĚLE

10.00 hod - 18.00 hod

 

Objednávky

Každý den pro Vás máme připraveno velké množství vždy čerstvých dortů a zákusků. Přesto Vás však prosíme o objednávku s předstihem:

 

  • tří pracovních dnů u denně vyráběných dortů 
  • pěti pracovních dnů u speciálních druhů a tvarů
  • pěti pracovních dnů u rautových zákusků 

Dodržením těchto pravidel nám umožníte realizovat Vaši sladkou představu.

Vaše úplná spokojenost je naším prvořadým cílem.

 

Objednávky můžete realizovat prostřednictvím e-mailu, telefonicky nebo přímo v naší provozovně.

 

 Těšíme se na Vás !